Apr. 24, 2021

日本におけるカロリー価格指数と栄養素価格指数の長期的推計

稲倉典子 (大阪大学および大阪産業大学), 阿部修人 (一橋大学経済研究所), 井深陽子 (慶應義塾大学経済学部), 森口千晶 (一橋大学経済研究所)

Estimating Calorie and Nutrient Price Indices in Japan, 1975–2015

Noriko Inakura (Osaka University and Osaka Sangyo University), Naohito Abe (Institute of Economic Research, Hitotsubashi University), Yoko Ibuka (Faculty of Economics, Keio University), Chiaki Moriguchi (Institute of Economic Research, Hitotsubashi University)

要旨Abstract

 肥満は「二十一世紀のエピデミック」とも呼ばれ,世界各国で増加傾向にある.その理由として様々な要因が挙げられているが,経済学では特に価格効果,すなわち食品価格がBMI (Body Mass Index)に与える影響に関する研究が進んでいる.本論文では,日本人のBMIが先進国のなかでは例外的に低水準に留まっていることに着目し,日本における食品価格の動向が北米先進国とは異なる可能性について考察を加える.ただし,食品は国によって種類が異なるため,食品価格の国際比較は容易ではない.本論文の革新性は,食品レベルではなく,食品に含まれるエネルギー(カロリー)および栄養素レベルの価格指数を推計し,初めてその長期的趨勢を明らかにする点にある.推計結果によると,日本においては1975年から2015年までの40年間に,エネルギー1カロリーの実質価格が低下し,食物繊維に対する脂質の相対価格も大きく低下している.また,都道府県パネルデータを用いた固定効果分析によると,児童の肥満度と栄養素価格との間に有意な相関関係が見出された.

 Obesity, often referred to as the epidemic of the twenty-first century, has been rising across the world. Among the many underlying factors, one that has been studied extensively in economics is the price effect, namely, the effect of food prices on body mass index (BMI). Noting that the BMI of the Japanese population remains exceptionally low among high-income countries, we examine the possibility that trends in food prices in Japan differ from those in Western countries. To provide an internationally comparable measure of long-run changes in food prices, we propose calorie- and nutrient-level price indices and estimate these indices using Japanese data from 1975 to 2015. We find that, not only has the price of one calorie fallen in real terms, but the price of fat relative to dietary fiber has declined substantially. Using prefecture-level panel data, we further find significant correlation between children’s BMI and nutrient prices.

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書誌情報Bibliographic information

Vol. 70, No. 2, 2019 , pp. 113-145
HERMES-IR(一橋大学機関リポジトリ): https://doi.org/10.15057/30306
JEL Classification Codes: I15, E31, D10