Jan. 25, 2024

日本における世帯属性別の栄養摂取状況 --『家計調査』オーダーメード集計データを用いた推計--

森口千晶 (一橋大学経済研究所), 阿部修人 (一橋大学経済研究所), 井深陽子 (慶應義塾大学経済学部), 稲倉典子 (四国大学経営情報学部)

Nutritional Conditions of Japanese Households: New Estimates using Order-made Aggregate Data of the Family Income and Expenditure Survey

Chiaki Moriguchi (Institute of Economic Research, Hitotsubashi University), Naohito Abe (Institute of Economic Research, Hitotsubashi University), Yoko Ibuka (Faculty of Economics, Graduate School of Economics, Keio University), Noriko Inakura (Faculty of Management and Information Science, Shikoku University)

要旨Abstract

 本論文では,1981−2015年の『家計調査』オーダーメード集計データを用いて世帯属性別のエネルギーおよび栄養素摂取量を推計し,日本人の栄養摂取状況の長期的動向を分析する.分析結果によると,『家計調査』を用いた推計は,『国民健康・栄養調査』に比較して,栄養素摂取量の水準では乖離があるものの,その比率として定義される栄養指標では概ね一致することが示された.また,1980年代以降,脂質からのエネルギー摂取率が大きく増加した一方で,タンパク質からのエネルギー摂取率はわずかな増加に留まっていること,さらに,経済階層の高い世帯ほど,多くの栄養指標でより望ましい状態にあるという「栄養格差」が存在する一方,一部の指標では「逆」栄養格差も存在することが明らかになった.

 This study, we estimates the energy and nutrient intakes of Japanese households using order-made aggregate data from the 1981-2015 Family Income and Expenditure Survey. We demonstrate that, although there is a discrepancy in the level of nutrient intake between our estimate and the National Health and Nutrition Survey, the two estimates are consistent in terms of nutritional indicators defined as the ratio of nutrient intakes. We find that (1) the share of energy intake from fat has significantly increased since the 1980s, whereas that from protein has increased only slightly and (2) there is a “nutrition gap” in which households with higher economic status exhibit better nutritional conditions in many indicators, whereas there is also a “reverse” nutrition gap in some indicators.

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書誌情報Bibliographic information

Vol. 73, No. 1, 2022 , pp. 49-83
HERMES-IR(一橋大学機関リポジトリ): https://hdl.handle.net/10086/72560
JEL Classification Codes: I15, D10